
Wirusolodzy przyglądają się czterem chorobom
12 października 2016, 09:44W specjalistycznych pismach medycznych i innych publikacjach naukowych specjaliści wymieniają wiele chorób, które potencjalnie mogą stać się zagrożeniem na dużą skalę. Wirusolodzy i epidemiolodzy przyglądają się czterem z nich, które stwarzają szczególne zagrożenie.

Skąd się wziął kot domowy?
21 września 2016, 11:20Przeprowadzono pierwsze zakrojone na szeroką skalę badania DNA kotów z Bliskiego Wschodu i Egiptu. Naukowcy, by określić sposób, w jaki udomowione koty rozprzestrzeniły się po świecie, przyjrzeli się kodowi genetycznemu 200 zwierząt, które żyły pomiędzy 15 000 lat temu, a XVIII wiekiem naszej ery.

Nie taka Betty mądra, jak ją przedstawiali?
11 sierpnia 2016, 12:49Biolodzy z St Andrews University zaobserwowali, że dzikie wrony brodate (Corvus moneduloides) często wytwarzają narzędzia, co oznacza, że opisana w 2002 r. przez zespół z Uniwersytetu w Oksfordzie Betty nie była tak odkrywcza, jak się wtedy wydawało.

W zeszłym roku pszczoły wypracowały w Polsce 4,1 mld zł
9 sierpnia 2016, 16:02Z opublikowanego 8 sierpnia raportu Greenpeace'u wynika, że zasługą pszczół jest aż 4,1 mld zł z całkowitej wartości produkcji rolnej w Polsce.

Ustalono, jak królowa pszczół hamuje płodność robotnic
3 sierpnia 2016, 10:27Biolodzy z Uniwersytetu Otago odkryli mechanizm molekularny, za pośrednictwem którego królowa-matka pszczoły miodnej kontroluje płodność robotnic.

Skupienie na cechach obrazu pozwala kolibrom szybko latać
19 lipca 2016, 12:06Dzięki odmiennemu przetwarzaniu informacji wzrokowych kolibry mogą sprawnie latać z dużymi prędkościami (niekiedy szybciej niż 50 km/h).

Badanie przeżutych roślin pozwala wykryć wirusy
7 lipca 2016, 13:27Porzucone przez goryle górskie przeżute liście, owoce czy liście zapewniają prosty sposób na zbadanie krytycznie zagrożonych zwierząt pod kątem zakażenia wirusami. Nie trzeba ich więc niepokoić.

Pszczoły są bardziej produktywne w miastach
24 czerwca 2016, 10:17W mieście pszczoły (Apiformes) częściej zapylają rośliny, mimo że tutaj częściej są zapasożycone, co znacznie skraca ich życie.

Pszczoły zbierają wiele pestycydów z pyłkiem roślin nieuprawnych
31 maja 2016, 11:17Nawet na obszarach zdominowanych przez kukurydzę i soję znakomitą większość pyłku pszczoły zbierają z roślin innych niż uprawne. Niestety, pyłek jest zanieczyszczony wieloma różnymi pestycydami.

Pszczoły z miast unikają cukrów przetworzonych
19 maja 2016, 09:15Badanie naukowców z Uniwersytetu Stanowego Północnej Karoliny pokazało, że na obszarach miejskich pszczoły nadal trzymają się diety z nektaru i unikają przetworzonych cukrów z ludzkich źródeł, np. słodzonych napojów.